Wat is de functie van de FIA in de Formule 1?

Blog Wat is de functie van de FIA in de Formule 1?

Bij elke sport heb je natuurlijk een soort scheidsrechter nodig die de wedstrijd overziet en straffen uitdeelt. Bij de Formule 1 heb je niet een scheidsrechter, maar een hele organisatie die van alles nog wat regelt in en om een race. In dit geval is dat de FIA.

Taken van de FIA

De FIA zorgt ervoor dat alle teams volgens de regels met hun auto omgaan en dat de race goed verloopt. Maar hier blijft het niet bij: ze zorgen er namelijk ook voor dat met deze sport het milieu zo min mogelijk belast wordt. Ook testen ze veel nieuwe auto’s voor het nieuwe seizoen. Bovendien zorgen ze tijdens een Grand Prix voor de veiligheid van de coureurs en zorgen ze voor de veiligheid op de baan. Stel, er is een ongeluk gebeurd, dan zorgt de FIA ervoor dat de coureurs veilig naar de pit gebracht kunnen worden. Belangrijk om te weten is dat de FIA een organisatie is en niet een persoon. Er worden dus beslissingen gemaakt door meerdere personen waardoor het eerlijk blijft. De FIA is overigens niet alleen werkzaam bij de Formule 1, maar ook bij alle andere motorsporten is de FIA actief.

Straffen uitdelen

Een hele belangrijke taak van de FIA is de macht om straffen uit te delen aan coureurs of aan teambazen. Als een auto bijvoorbeeld een andere auto heeft afgesneden of gevaarlijk rijgedrag toont kan de FIA beslissen om de coureur een straf te geven. Ze kunnen bijvoorbeeld een secondenstraf geven, een gridstraf of ze kunnen de coureur zelfs diskwalificeren. Bij een gridstraf moet een coureur een aantal plekken naar achteren. Voordat er überhaupt een straf wordt uitgedeeld wordt er eerst goed gekeken naar alle videobeelden. Nadat ze alle informatie hebben verzameld die nodig is, wordt er gekeken naar de regels en wordt op basis daarvan wordt er een eventuele straf gegegeven aan de desbetreffende coureur.

Recente berichten